GRAFAL OY

Työhistoriaa lyhyesti

2016 | Vesilahden palveluhakemisto julkaistiin toukokuussa

Vauhdikas Vesilahti -lehdestä löytyy tietoa lasten ja nuorten harrastustoiminnasta ja sisältää palveluhakemiston.

 

2015 | Nokianseutu - uusi ilmaisjakelulehti Nokialle

Nokianseutu -lehden ensimmäinen numero julkaistiin joulukuussa 2015.

Aikakauslehti ilmestyy kerran kuukaudessa ja jaetaan kaikkiin sallittuihin kotitalouksiin Nokian alueella.

2014 | Grafal Oy toiminut 20 vuotta

Työnkuva: Lehtien ja kirjojen taitot. Myös perinteiset mainostoimistopalvelut eli esitteet, flyerit, lehti-ilmoitukset ja laajemmatkin mainonnalliset kokonaisuudet sekä tuotepakkausten suunnittelu.

 

1999 | Yrityksen toiminimi muuttui

Varhaisemmasta Astra-Kustannus Oy:stä yrityksen nimi vaihtui vuonna 1999 Grafal Oy:ksi. Samalla yrityksen työnkuva laajeni kustannustoiminnasta graafiseen suunnitteluun ja kokonaan tietokonepohjaiseen sivunvalmistukseen.

Vuonna 2000 Grafal Oy muutti Tampereelta Nokialle, jossa ilmestyi yrityksen kustantama paikallinen aikakauslehti Nokikuu.

 

1994 | Oy:n perustaminen ja siirtyminen tietokonegrafiikkaan

Astra-Kustannus Oy perustettiin tuottamaan omakustanteisia painotuotteita. Yrityksen kotipaikka oli Tampereella. 90-luvun alkupuolella painotyöt tehtiin vielä käsin kuvittaen, mutta parin vuoden sisällä siirryttiin jo kokonaan tietokoneella tehtävään painopinnan valmistukseen ja taittotöihin.

 

 

 

 

Yritystoimintaa 30 vuotta

 

1989-1994 | Toiminimellä

T:mi Kuvituspalvelu Armi Lylykangas tuotti pilapiirroksia ja muita kuvituksia pääasiassa lehtiin ja alihankintatyönä mainostoimistoille ja eri kustantamoille.

Piirroksia, karikatyyreja ja muotokuvia eri tekniikoilla myös yksityishenkilöille.

Maisemoituja kuntakarttoja "lintuperspektiivistä" akvarellipiirroksina.

 

 

1984-1989 | Ensimmäinen yritys avoin yhtiö

Ensimmäinen oma yritys oli nokialainen mainostoimisto AK-Mainos Ay (toiminimenä myöhemmin MainosAksentti Ay). Se perustettiin syksyllä 1984.

Yrityksen toimialana olivat pääasiassa ikkuna- ja autoteippaukset, painotöiden välitys, myymälätekstaukset, kalligrafia sekä kuvitustyö; karikatyyripiirroksia ja muotokuvia.

Pilapiirroksia ja ilmoitussuunnittelua sekä -valmistusta muun muassa paikallislehti Nokian Sanomiin. Kuvittajana tamperelaiselle Ingressi Oy:lle.

Lehtien sivunvalmistus ja muut painotuotteet tehtiin 1980-luvulla vielä täysin leikkaa-liimaa -saksitaittona. Nokian Sanomat toimi tuolloin tietotekniikan suhteen edelläkävijänä, kun lehtitaloon hankittiin ensimmäiset MacOS -tietokoneet.

Pitkäaikainen yhteistyö toimittaja Ulla Aurion kanssa alkoi 1985, ja jatkuu edelleen.